Blogi

Robotit tulevat – oletko valmis?

Ohjelmistorobotit, tekoäly ja koneoppiminen näkyvät tasaisin väliajoin julkisuudessa mörköinä, jotka joko vievät työpaikat tai vaarantavat ihmisten turvallisuuden. Me Vismalla olemme jo vuosia nähneet kolikon toisen puolen.

Olemme toteuttaneet jo lähes sata AI projektia, joilla olemme tehostaneet organisaatioiden toimintaa, helpottaneet ihmisten päivittäistä työtä tai kasvattaneet asiakkaidemme liiketoimintaa. Hankkeita ovat olleet mm. paremmin optimoitu työvuorosuunnittelu, tavaran kuljetusten tehostaminen, leikkaussalien parempi käyttö, verkkokaupan tuotteiden hinnoittelu, kirjanpitotositteiden automaattinen käsittely, läpivalaisukuvien tulkitseminen koneen toimesta – listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Toteutettujen hankkeiden monimuotoisuudesta johtuen ei voi nykyään muuta kuin ihmetellä kuinka paljon joka puolella on asioita, joita tekoälyllä pystyy optimoimaan ja kuinka näitä ei ole aiemmin huomattu. On ollut ilo huomata, että myös asiakkaamme ovat havahtuneet toden teolla tekoälyn antamiin mahdollisuuksiin. Nykyään lähes poikkeuksetta asiakkaiden kanssa keskustellessa löytyy aihioita, joita pystyisimme tehostamaan tai optimoimaan dataa hyödyntäen. Usein ongelmana onkin, että data on puutteellista tai sitä ei ole riittävästi. Näissäkin tilanteissa tekoäly ja koneoppiminen tulevat apuun. Pystymme rakentamaan järjestelmiä, joissa kone täydentää puuttuvan datan ja ajan mittaan oppii koko ajan lisää, jolloin tarkkuus paranee tyypillisesti aina riittävälle tasolle.

Visma mukana Robot Uprising -hackathonissa

Me Vismalla uskomme siihen, että tekoäly tulee mukaan IT-järjestelmiin hyvin vahvasti ja siksi se on alue, johon olemme panostaneet hurjasti viime aikoina. Visma on pääsponsorina 19.-21.10.2018 Helsingissä järjestettävässä Robot Uprising -hackathonissa, jossa 150 koodaria rakentavat tekoälyn ohjaamia robotteja, joilla pyritään suorittamaan esterata mahdollisimman nopeasti. Lisätiedot ja ilmoittautumiset osoitteessa www.robotuprising.fi

Robot Uprising -tapahtuman sivuille

KIRJOITTAJA
Petri Lillberg
Petri Lillberg on Visma Consultingin toimitusjohtaja. Hänellä on 20 vuoden kokemus suomalaisten ja kansainvälisten IT yhtiöiden johtamisesta ja nykyisessä roolissaan hän on ollut vuodesta 2011. Petrin tärkein tehtävä on kasvattaa firmaa kannattavasti siten, että henkilöstö ja asiakkaat haluavat suositella meitä muille. Petri harrastaa juoksua, kuntosalia, matkustelua ja kesämökin rakentamista.