Blogi

Robot Uprising 2019 – Lego-roboteista taistelubotteihin

Lokakuun foliohattuisin viikonloppu eli Robot Uprising -hackathon kisattiin 11.-13.10., ja sanon näin vain siksi, että yhdellä Visma-tallin tiimillä oli foliohatut valmiudessa hakkeroinnin alkaessa perjantai-iltana. Kyseessä on siis viikonlopunmittainen kisa, jossa tiimien lego-robotteja pisteytetään radalla, jossa nopeus, tehokkuus ja lisätehtävät tuovat voiton.

Tällä kertaa tunnelmallisena tapahtumapaikkana oli Helsingin Kattilahalli. Tarinallisten puitteiden valossa tiimien tehtävänä oli taistella useiden turvajärjestelmien läpi kohti Dvergarin supertietokonetta. Varsinainen roboteille varattu rata oli hyvin lähellä viime vuoden rataa

blogi-visma-consulting-robotuprising2019-tapioauvinen-kuva-1

Visma oli jälleen yksi tapahtuman yrityssponsoreista. Syyt yhteistyöhön tapahtuman kanssa ovat yksinkertaiset; ohjelmistorobotiikka ja automatiikka yhdessä luovien ongelmanratkaisukykyjen kanssa ovat Vismassakin kehitystyön tärkeitä osa-alueita. Omassa joukkueessamme oli myös Visma Consultingin työntekijä Timo, jolle Lego-robotit olivat uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus.

blogi-visma-consulting-robotuprising2019-tapioauvinen-kuva-4

Paikoillanne, valmiit, koodatkaa!

Robottien kapina oli ensihetkistä alkaen intensiivinen, kun tiimit alkoivat tehdä päätöksiä koodikielistä, mahdollisista nukkumisvuoroista ja sensorien asentamisista. Vauhti ei hidastunut hetkeksikään, mutta välillä saimme kuulla keynote-puhujia, ja osa yrityksistä järjesti lauantai-illalle jotain rennompaa, jos koodarit malttoivat irrottautua hetkeksi Dvergarin kukistamisesta. 

Pitsatarjoilujen jälkeen monet kyllä halusivat heti syventyä takaisin työn touhuun, mikä oli mielestäni hatunnoston ansaitsevaa omistautumista.

Salibandypallot, vaviskaa!

Viime vuoteen verrattuna mukavana lisänä olivat vaihtoehtoiset osallistumispolut Artificial Invaders sekä Future Visions; ensin mainitussa tiimit olivat etukäteen saaneet tehtäväkseen rakentaa täysin autonomisesti toimivia robotteja, joiden tehtävänä oli “tehdä maaleja” toisiaan vastaan neliönmuotoisella areenalla. Keltaiset sählypallot piti toimittaa omaan nurkkaan, kun taas punaiset vastustajan taakse. Robottien toilailujen ja eri strategioiden katselu oli todella viihdyttävää ja mielenkiintoista! 

Monille roboille oli laitettu silmät, kenties jotta katsotan tietävät mikä on “eteenpäin”, tai kenties jotta robot olisivat tallenteissa hauskemman näköisiä.

blogi-visma-consulting-robotuprising2019-tapioauvinen-kuva-3

Future Visions -osallistumispolku sen sijaan laittoi luovat mielet kovaan työhön viikonlopun ajaksi pohtimalla, mihin tämä maailma voikaan olla menossa, ja kuinka saisimme tekoälyn ja robotiikan sovelluksilla rakennettua yhteistä hyvää ja kaikkia palvelevaa yhteiskuntaa. Heillä oli aika lennokkaitakin ideoita korvan taakse asennettavista siruista lähtien...

Mutta palatakseni tähän varsinaiseen Robot Uprising -haasteeseen ja sen kuusiosaiseen esterataan; 48 tuntia on lyhyt aika päästä siitä kunnialla läpi. Suurin osa tiimeistä nojasi manuaaliseen ohjaukseen, osa pääsi joistakin radan osioista automaatiollakin. 

Legot lentelivät finaalissa

Katsojille ehdottomasti viihdyttävin oli radan viimeinen osio, jossa otettiin robotista mittaa. Niin katsojat kuin kisaajatkin haukkoivat henkeään, kun kovan työn kanssa tehdyt robotit toisensa jälkeen tulivat tönäistyiksi ulos kentältä. Joskus niskan päälle päässyt robotti jäi itse kiinni toisen robotin piuhoihin tai kouriin, ja molemmat tippuivat! Sirpaleita ja pettymyksiä kerättiin radan alta, mutta onneksi radalta tippuminen ei tarkoittanut automaattista häviötä. Kokonaispisteet tulivat radan eri osioista, joten tippunutkin robo saattoi kantaa tiimin vielä korkeille sijoille.

blogi-visma-consulting-robotuprising2019-tapioauvinen-kuva-2

Oli hienoa nähdä Visman tallissa tiukkaa keskittymistä, herskyvää robottihuumoria ja viikonlopun yli riittäneet herkkuvarastot, mutta sitäkin parempaa oli lähes käsinkosketeltava tunnelma! On verratonta, kun useiden ihmisten kiinnostus kohtaa näin konkreettisella tavalla.

Visman tallipäälliköt kiittävät osallistujia, vierailijoita ja järjestäjiä! 

Psst… jos meillä tehtävät tekoälytyöt kiinnostavat, voit tutustua asiaan Tekoäly-sivullamme.

 

Kuvat: Robot Uprising 2019 (Tapio Auvinen)