Data / BI

Qlik Sense ja mysteeriset “mashupit”

Petteri Karsisto 15.03.2017

Myyntimiesten suusta kuulee kovasti siitä, kuinka Qlik Sense mahdollistaa bisnes-analytiikan tekemisen kaikille siitä kiinnostuneille.

Mutta Qlik Sense on paljon muutakin, nimittäin sitä voi käyttää muun muassa myös muiden ohjelmistoratkaisuiden moottorina. Tällöin siitä käytetään nimeä Qlik Analytics Platform (QAP), vaikka käytännössä kyseessä on yksi ja sama ohjelmisto.

Yksi tapa hyödyntää QAP:tä on Qlik-raporttien sisällön integroiminen internet-sivuille. Sisältöä voi lisätä upottamalla sivustoon Qlik-objekteja, kuten taulukoita, kuvaajia ja KPI-mittareita, sekä noutamalla raportin sisältämää dataa suoraan. Integraatio tapahtuu hyödyntämällä Qlikin moottorin avointa rajapintaa, jota voi kutsua javascript-kirjaston avulla. Tällaista integraatiota kutsutaan Qlik-slangissa nimellä “mashup”.

Mashupien kehittämisen aloittaminen on helppoa. Tarvitset ainoastaan Qlik Sense Desktopin ja jonkun modernin nettiselaimen. Näillä pääsee hyvin vauhtiin, lisäksi ripauksesta uteliaisuutta ei olisi haittaakaan.

 

Vinkki: jos tarvitset opastusta nettisivujen koodailussa, niin Mozilla Developer Network tarjoaa mainiot tutoriaalit aiheeseen.

 

Itse tein tuossa jokunen viikko takaperin kollegoilleni esimerkiksi mashupin säähavaintodatasta. Aineistona käytin päivittäisiä säähavaintoja: vuorokauden ylin, keskimääräinen ja alin lämpötila sekä sademäärä valitun alueen säähavaintoasemilta vuosien 2010-2016 ajalta. Kyseinen aineisto on vapaasti saatavilla Ilmatieteen laitoksen Avoin data -palvelusta.

Ensin pyöräytin lataamastani datasta Qlik Sense -sovelluksen visualisointeineen: muutama KPI-mittari, aikasarjagraafi, kourallinen taulukoita, karttaobjekti sijaintitiedon havainnollistamiseksi ja muutama valintatyökalu. KPI-mittareihin hain vähän lisää puhtia käyttämällä vapaasti saatavilla olevaa “Simple KPI”-ekstensiota. Tämän jälkeen visualisoinnit pitikin enää laittaa oikeille paikoilleen tekemääni nettisivupohjaan ja lisätä pari riviä javascriptiä painikkeita varten. Lopuksi tein riittävästi testailua ja hienosäätöä, ja laitoin kollegoille linkkiä ihasteltavaksi.

 

 

Sinäkin voit kurkistaa lopputulokseen katsomalla lyhyen videoblogin. Jos mashup-kärpänen pääsi puraisemaan, niin olethan meihin yhteydessä!