Ihmiset / kulttuuri Asiakaskokemus

Kumpi on tärkeämpää: asiakkaiden vai henkilöstön tyytyväisyys?

Petri Lillberg 26.03.2018

Visma Consultingilla on neljä päämittaria, joilla seuraamme yrityksen tilaa: asiakastyytyväisyys, henkilöstötyytyväisyys, liikevoitto-% ja liikevaihdon kasvu-%.

Näitä mitataan jatkuvasti ja kaikki operatiiviset päätökset perustuvat siihen, että nuo asiat kehittyvät suotuisaan suuntaan. Tätä mallia käytettäessä on pari suurta kysymystä; voivatko nuo mittarit olla ristiriidassa keskenään ja onko niistä joku tärkeämpi kuin toinen?

Tätä mallia jo vuosia käytettyämme, olen huomannut, että kaikkien neljän välillä on selkeä korrelaatio. Meillä organisaatio on hyvin itseohjautuva ja asiakastyössä kullekin asiakkaalle on nimetty oma tiimi. Minun ohjeistus henkilöstöllemme on, että tiimien tärkein prioriteetti on asiakastyytyväisyys. Kaikkien asiakastiimin jäsenten tulee yksin ja yhdessä pitää huoli, että asiakashankkeet onnistuvat ja asiakkaat ovat tyytyväisiä yhteistyöhömme.

 

Asiakastyön onnistumiseen suuresti vaikuttava tekijä on se, kuinka tyytyväisiä omat konsulttimme ovat työhönsä.


Yksi asiakastyön onnistumiseen suuresti vaikuttava tekijä on se, kuinka tyytyväisiä omat konsulttimme ovat työhönsä. On luonnollista, että jos koet työsi mielekkääksi ja asiat ovat hyvin, teet paljon parempaa jälkeä hyvällä asenteella. Siksi minun ja muun johdon tärkein tehtävä on pitää huoli, että konsulteillamme on oikeat työkalut, osaaminen ja mahdollisuudet tehtä työnsä mahdollisimman hyvin ja että he ovat tyytyväisiä työhönsä.

Noiden kahden tavoitteen onnistuminen on selkeä edellytys pitkän aikavälin taloudelliselle menestykselle ja noiden kahden muun mittaroitavan asian onnistumiselle. Kun asiakkaamme ovat tyytyväisiä, he haluavat tilata meiltä lisää ja haluavat suositella meitä muille. Kun henkilöstömme on tyytyväistä, onnistuvat projektimme paremmin emmekä me menetä osaamista henkilöstövaihtuvuuden vuoksi.

 

Kun asiakkaamme ovat tyytyväisiä, he haluavat tilata meiltä lisää ja haluavat suositella meitä muille.

Meidän kokemuksemme mukaan malli toimii. Asiakas- ja henkilöstötyytyväisyytemme ovat molemmat olleet jo pitkään erinomaisella tasolla. Vuonna 2017 melkein tuplasimme liikevaihtomme ja kannattavuutemme on yksi markkinoiden parhaita. Kaikki meidän neljä mittaria ovat siis tukevasti vihreällä ja aiomme pitää asian samalla tolalla jatkossakin.