Data / BI

Ensiaskeleet kohti dataohjautuvaa toimintamallia

Mikko Kontsas 05.09.2019

Muutos dataohjautuvuuteen ei tapahtu yhdessä yössä, mutta näillä ohjeilla ja yrityskohtaisella BI-konsultoinnilla olet oikeassa suunnassa matkallasi dataohjautuvuutta kohti.

Hyväksy todellisuus, jossa mikään ei ole pysyvää

 

Voi tuntua liioitellulta sanoa, mutta jos et tiedä mihin markkinasi, asiakkaasi tai oma yrityksesikään on menossa, on vain moukan tuuria jos yrityksesi on pystyssä vielä kymmenen vuoden päästä. Suuretkin yritykset ovat luottaneet sanontaan “liian iso kaatuakseen” ja menettäneet liiketoimintansa, koska eivät ole seuranneet rivien väleissä tapahtuvia, ratkaisevia muutoksia.

 

Seuraa datanlukutaitoasi

 

Datanlukutaitoa on kyky työskennellä, lukea, analysoida sitä sekä tehdä argumentteja datan perusteella. On selvää, että kaikissa yrityksissä on eritasoista osaamista datanlukutaidoissa.

Ei ole tarkoituskaan, että koko henkilöstöllä olisi pääsy analyysityökaluihin, tai että jokainen tekee syväluotaavaa tulkintaa tarjolla olevasta datasta. Dataohjautuvassa organisaatiossa kuitenkin löytyy paljon suoraan tai epäsuorasti useiden työtehtäviin vaikuttavaa dataa analysoitavaksi, joten sinun on varmistuttava siitä, että talosta löytyy myös datanlukutaitoisia henkilöitä. Kumppanuus osaavan BI-konsultin kanssa voi olla ratkaisu tähän.  

 

Arvioi ja opeta

 

Dataan perustuva tarinankerronta yrityksesi tilasta voi unohtua, jolloin ihmisten on ehkä hankalampi ottaa tätä tärkeää tietoa vastaan; pääsyy on, että sitä ei ymmärretä. Datasta tehtävät tulkinnat on hyvä sitoa konkreettisiin asioihin yrityksessäsi, jolloin niistä tulee osa kasvutarinaanne ja menestyksenne avaimet, sen sijaan, että se olisi yksittäinen lause vuosineljänneksestä puhuttaessa.

Data-analyytikon yksi tärkeä taito onkin osata esittää yrityksen datasta saatavat liiketoimintaa kehittävät tiedot parhaassa, ymmärrettävässä muodossa ja yhdistää analyysit oikeisiin toimenpiteisiin. Kollegoja voi myös opettaa tulkitsemaan heidän rooleilleen tärkeitä datan osa-alueita.

 

Uskalla muuttua

 

Ainoastaan muutos on pysyvää, joten sinunkin tulee pystyä muuttumaan. Dataohjautuva toimintamalli vaatii kouluttautumista, kriittisyyttä sekä muutoksien hyväksyntää. Ja siitähän tässä on pohjimmiltaan kyse, eikös; haluat kehittyä, ja kehittymistä ei voi tapahtua jos teet asiat aina samalla tavalla. Teet ne paremmin, kun pohjaat liiketoimintapäätöksesi oikeisiin tietoihin.

Keskustelemme kanssanne mielellämme juuri teidän yrityksenne kehityksestä dataohjautuvuutta kohti, olethan yhteydessä!